Dr. Baja Ferenc


Dr. Baja Ferenc

1955-ben született Kecskeméten; a pécsi Zipernowsky Károly Erősáramú Ipari Szakközépiskolában érettségizett. Családi körülményei miatt tanulás mellett újságkihordóként, pincemunkásként és kocsikísérőként dolgozott. 1982-ben népművelői diplomát, majd filmesztétikából doktori címet szerzett. Egyetemi évei alatt kiállításokat rendezett, iskolaújságot, iskolarádiót szerkesztett, filmklubot és kísérleti mozit vezetett, színházi előadásokat, nemzetközi jazzfesztiválokat szervezett.

Kezdetben tanított, de 1983-tól Nyíregyháza Város Tanácsánál dolgozott közművelődési munkatársként, majd 1988-tól általános tanácselnök-helyettesként. 1990 után a nyíregyházi közgyűlés a Városi Galéria igazgatójává nevezte ki.

A Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelep alapítója, 1985 és1994 között a Magyar Mozgókép Alapítvány kurátora volt. Több filmesztétikai és filmelméleti tanulmánya jelent meg. A Magyar Népművelők Egyesületének és a Kultúraközvetítők Társaságának tagja.

A Magyar Szocialista Párt alapítója, 1992-től országos elnökségi tag, önkormányzati ügyvivő.  1992 és1996 között a párt alelnöke, majd 1998-ig az országos választmány elnöke. 1999-től 2001-ig megyei pártelnök, 2000-től 2002-ig pártigazgató. A Baloldali Önkormányzati Közösség alapító elnöke.

A választási kampányok során volt kampányigazgató, tanácsadó és irányító is. 1994 és 2014 között országgyűlési képviselő volt, a Területfejlesztési Bizottság, a Környezetvédelmi Bizottság, a Gazdasági és Informatikai Bizottság és számos albizottság tagja.

A Horn-kormányban környezetvédelmi és területfejlesztési miniszterként dolgozott, ez idő alatt született meg többek között a környezetvédelmi és a területfejlesztési törvény, valamint a Nemzeti Környezetvédelmi Program. 2002. júniustól a civil kapcsolatokért és az európai uniós csatlakozást előkészítő tájékoztatásért felelős miniszterelnökségi politikai államtitkár volt. 2003 őszétől kormánymegbízottként felügyelte a kormányzat informatikai fejlesztéseinek programját. A Gyurcsány-kormányban politikai államtitkár volt, a Bajnai-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként dolgozott. 2008 februárjától informatikai, illetve infokommunikációért felelős kormánybiztos volt. Hivatali ideje alatt alakult ki az országos elektronikus kormányzati gerinchálózat, a Magyarország.hu kormányzati portál, az elektronikus ügyintézés és az ügyfélkapu-rendszer.

Jelenleg az MSZP Közigazgatási és Informatikai Tagozatának, illetve a párt Szocialista Platformjának az elnöke.

A Táncsics Mihály Alapítvány alapító alelnöke 2003-ban, 2005-től pedig három évig, majd 2014-től újból az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 


Facebook: https://www.facebook.com/feri.baja