Útkeresések - A magyar szociáldemokrácia tegnap és ma

Szerzők: Feitl István, Földes György, Hubai László
Kiadó: Napvilág Kiadó, Budapest, 2004

A kötet a demokratikus magyar baloldal történetének egy hosszabb és egy rövidebb időszakát mutatja be, történészek, politológusok, filozófusok, közgazdászok és kultúrával foglalkozó kutatók esszéit és tanulmányait összefűzve. Az első rész szembesíti az érdeklődőt a saját, megélt tapasztalataival, emlékeivel, esetleg keservesen kiküzdött véleményével. Kötetünkben ehhez elég sokféle szemléletű írást talál az olvasó.

A második rész a modernizációkori Magyarország sorskérdéseivel küzdő szociáldemokráciát mutatja be, amelynek ritkán – és akkor is szigorú körülmények között – adatott meg, hogy jelentős befolyást gyakorolhasson hazája bel- és külpolitikájára, ám az eszmerendszere máig hat, és a fennálló állapotok újragondolására ösztönöz szerte a világon. Valamilyen történésről tárgyilagos ítéletet alkotni – ehhez szükséges, de nem elégséges a távlat. Kell hozzá a tudományos eszköztár: a jól fogalmazott kérdés, a választ megalapozó kutatás és elemzési szintetizálási képesség.

Ha mindez együtt van, akkor az "időhátrány" behozható vagy legalábbis mellékessé tehető. Abban bízunk, hogy olvasóin a történeti jellegű tanulmányok olvastán gazdagabbnak érzik majd magukat. Abban reménykedünk, hogy a közelmúltat megélt, a jelent jól ismerő olvasók méltányolják szerzőink bátorságát, amiért mélyebb okokat és tágabb összefüggéseket keresnek "jelen" világunk, tetteink mögött, éppen azok jobb megértése érdekében.