Kisiklott forradalom - tanulmánykötet a második Orbán-kormány második évéről

Szerkesztők: Szeredi Péter és Szigetvári Viktor
Kiadó: József Attila Alapítvány, Budapest, 2012

A 2010 tavaszán megkezdődött kormányzati ciklus félidejéhez érkezett. A második Orbán-kormány rendszerváltó lendülettel kezdett Magyarország átalakításába. Az alkotmányos szerkezet változott is meg nem is, az évtizedes, hideg polgárháború hőfoka viszont emelkedett, a gazdasági mozgástér immár minimálisra csökkent. Két év után Orbán Viktor rosszabb gazdasági és politikai helyzetbe kormányozta az országot és magát is 2000-hez, előző kormánya félidejéhez képest. A helyzet – jelentős részben maga a miniszterelnök miatt – konszolidálhatatlan. Ez a kormányzati ciklus így nem valami újnak a kezdete, hanem a rendszerváltás hosszúra nyúlt két évtizedének minden baját újratermelő és részben felerősítő meghosszabbítása lesz. A József Attila Alapítvány kormányértékelő sorozatának második része ismét elemző szándékkal vizsgálja a kormány tevékenységét. A 2011-ben megjelent A forradalom fogságában című kötet után a szerzők most egy olyan országot és egy olyan kormányt mutatnak be, amelynek sosemvolt forradalma 2012-re végleg kisiklott.