A Szovjetunió története

Szerző: Krausz Tamás
Kiadó: Kossuth Kiadó, Budapest, 2008

„Krausz dolga iszonyúan nehéz, elvégre azt kell megmagyaráznia, miként siklott félre egy általa úgy társadalmi, mint kulturális tekintetben pozitívként leírt folyamat (az orosz forradalmat egy 1917 és 1927 közötti kontinuumként kezeli), s miért torkollott egy véres és paranoid diktatúrába. Azt sem kerülheti el, hogy elismerje: bizony a sztálini fordulatnak komoly köze van a korábban ellenpontjául kezelt előzményeihez (NEP-korszak) - ráadásul konkrét, létező és tipikus problémákra és konfliktusokra kínált (szörnyű) válaszokat. Érdekes, de könyve akkor válik igazán izgalmassá, amikor az ördög ügyvédjének szerepében tetszeleg. Abban még nem is oly formabontó, amint bemutatja, hogy a méreteiben sem titkolt s nem is mentegetett terrorkampány működtetése korántsem egy kis elvetemült központ, pláne személyesen Sztálin műve volt. Az őrjöngő és milliókat sújtó mechanizmus sok százezer ember összjátékaként működött és sokak érdekét is szolgálta - majdnem mindenki lehetett gyilkos és áldozat is, tán csak maga Sztálin nem. Provokatívak a felvetései arról, milyen gazdasági sikereket ért el a Szovjetunió a háborút megelőzően, s hogy ezáltal milyen csáberőt gyakorolt számos nyugati értelmiségire. Igyekszik érthetővé tenni azt is, miért tartottak ki és harcoltak a győzelemért szovjet polgárok tízmilliói, ha egyszer egy szörnyű terrorrezsim alattvalói voltak. A hidegháború kitörését és eszkalációját szinte kizárólag a szovjet álláspont szempontjából vizsgálja - s valamennyi amerikai lépésben képes látni az aljasságot (az egyszeri olvasó meg nem érti, például miért kellett volna az oroszoknak megszállási övezetet adni Japánban...)." (Barotányi Zoltán, Magyar Narancs)