Hírek


Érték és felelősség - Szeged

A modern jóléti állam a fejlesztésre teszi a hangsúlyt, a modern szociáldemokrácia pedig a jó és hozzáférhetõ oktatásra, egészségügyi ellátásra - mondta Gyurcsány Ferenc pénteken Szegeden.

ÚT A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMHOZ

A Táncsics Alapítvány és a Friedrich Ebert Stiftung második konferenciasorozata Szegedi állomásához érkezett ma. Ma a tudásalapú társadalomra fókuszáltak az elõadók és a résztvevõk.

Érték és felelősség

A Friedrich Ebert Stiftung és a Táncsics Mihály Alapítvány közös konferenciáját tartott a Parlamentben október 6-án, melyen beszédet mondott Gyurcsány Ferenc párt- és miniszterelnök is. A kormányfõ beszéde után elõadást tartottak többek között Romsics Ignác történész és Schlett István filozófus. A rendezvény moderátora Ormos Mária történész volt.

Közlemény

A Zuschlag János és társai elleni nyomozás keretében történt tanúként meghallgatásom során - mint a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriuma elnöke - az alábbiakról tájékoztattam a Kecskeméti Városi Nyomozó Ügyészséget:

EGY KÖNYV BEMUTATÓJA

Mérleg: Tanulmányok, interjúk és szociofotók a magyar valóságról - hátrányos megkülönböztetés, esélyegyenlõség

Külpolitikai dimenziók

A modern külpolitika már nem elsõsorban érdekek harca, nem a bismarcki "Realpolitik" vagy a richelieu-i "raison d'état" mentén szervezõdik. A modern európai külpolitika kötéltánc. Mûvészet. Az érdekegyeztetés mûvészete. A táncot még mindig az érdekek és értékek által meghatározott térben kell lejteni, de már egészen más céllal. A nézõk és a többi táncos elrettentése helyett az együttmozgás, a csoporttánc a feladat. Elbûvölõ formában.

Ürömünnep?

Legyen az ünnep valódi ünnep: csendes emlékezés, tiszteletteljes fõhajtás, meghitt öröm! Legyen egy nap, ami kiszabadul a mindennapok szorításából, amikor kizökkenhet az idõ kereke, amikor határokon kívül és belül, Európában és Európán kívül együtt örülhet mindenki, akit gyökerei e kis országhoz kötnek! Hiszen e kis országnak igenis voltak nagy pillanatai.

Ünnepeljünk együtt!

Március 15. egyik legszebb nemzeti ünnepünk. Emlékezzünk együtt a márciusi ifjakra, az 1848-as forradalom nagyjaira! Máig élõ gondolataik segíthetnek bennünket abban, hogy elhiggyük: minden ellenkezõ kísérlet ellenére ez az ünnep mindannyiunké!

Olyan a sorsunk, amilyen a kultúránk

Vitányi Iván Új társadalom - új szemlélet címû, a Napvilág Kiadó által megjelentetett - könyvének sajtóbemutatója elõzte meg a Magyar Szocialista Párt tisztújító kongresszusának megnyitóját. A Táncsics Alapítvány támogatásával megjelent könyv bemutatóján részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, valamint Hiller István, az MSZP elnöke.

Közeledés

Új Magyarország Konvergencia Program, Új Európa lehetőségei és kihívásai