INDUL A TÁNCSICS AKADÉMIA

A Táncsics Alapítvány által létrehozott politikai-közéleti képzés, a Táncsics Akadémia február 19-én az elsõ elõadásokkal el indul útjára. Nagy örömünkre elfogadta felkérésünket és elõadást tart Romsics Ignác történészprofesszor is. További tanáraink: Agárdi Péter, Andor László, Bajnai Gordon, Bánfalvi István, Bodnár Zoltán, Böcskei Balázs, Filippov Gábor, Keszthelyi András, Mózer Péter, Ripp Zoltán, Somody Bernadette, Szabó Máté Dániel, Tabajdi Csaba, Tordai Csaba, Vasali Zoltán.

Az elsõ napon a politikaelmélet elõadáson szó lesz a baloldalon az elmúlt évtizedekben zajlott ideológiai változásokról; a kormányzati mûködés címû tárgyunk bemutatja az államszervezet felépítésének politikai aspektusait, a közigazgatás és a politika kapcsolatát, a közigazgatási jog fontosabb elemeit; valamint a hallgatók dupla órán ismerkedhetnek a közgazdasági gondolkozás és gazdaságpolitika alapjaival.

A Táncsics Akadémiára január 3. és 30. között jelentkezhettek a közélet és politikai iránt érdeklõdõ, 18 és 35 év közötti fiatalok. A jelentkezések száma minden várakozást felülmúlt, több mint 400 fiatal keresett meg bennünket. Õk elõször egy online közéleti tesztet töltöttek ki, majd a legjobb eredményt elért 100 fõt hívtuk meg egy személyes beszélgetésre. Közülük választottuk ki az elsõ évfolyamra bejutott 31 fõt.

A fenti számok mutatják, hogy a baloldalon óriási igény van arra, hogy szervezett keretek között összegyûljünk, és elõadásokat hallgassunk meg közéleti témákban, illetve beszélgessünk az ország állapotáról. Ezt az igényt felismerve, valamint a képzésre be nem jutott jelentkezõk számára a Táncsics Alapítvány 2011 tavaszán az Akadémia elindítása mellett egy külön elõadássorozatot tervez, amely a Táncsics Szabadegyetem nevet fogja viselni. Szabadegyetemünkön neves értelmiségiek, szakemberek, közéleti személyiségek a minket körülvevõ világban tapasztalható közéleti jelenségekrõl rendszeresen tartanak 90 perces elõadásokat. A Táncsics Szabadegyetem nyitott fórum lesz, igazi találkozó- és vitaközpont. Az elõadássorozatról hamarosan további információk érhetõk el a www.tancsicsakademia.hu oldalon.